Ostatni miesiąc lata i początek jesieni to ryby pod różnymi . A w szczególności pstrągi. Mój ulubiony przepis to – Pstrąg grillowany w sosie maślanym.

pstrag_ok

Pstrąga wyczyść i dokładnie umyj, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Skrop całego cytryną. W niewielkim rondelku rozpuść masło, uważając, aby się nie przypaliło. Następnie posmaruj nim rybę wewnątrz i na zewnątrz. Oprósz solą i pieprzem. Do środka włóż gałązki tymianku i plastry cytryny. Z wierzchu posyp świeżym tymiankiem. Zawiń luźno w folię aluminiową i piecz na mocno rozgrzanym grillu ok. 20 min.

Przygotuj sos: posiekaj w kostkę cebulę, pół pęczka szczypioru, 1/3 kostki masła i 100 ml śmietanki 30%. Na małym ogniu rozpuść masło i podduś na nim cebulę przez ok. 3 min. Następnie zdejmij z ognia i dodaj śmietankę oraz posiekany szczypior. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Po upływie 20 min pieczenia polej rybę 1/3 sosu i piecz przez kolejne 10 min. Pozostałą częścią sosu polej rybę tuż przed podaniem.

 

Jednocześnie serca całej rodziny podbiły przepisy kuchni tajskiej pochodzące z książki Doroty Ładochy „W mojej tajskiej kuchni”.  Dlaczego ta książka, jak i przepisy w niej zawarte są wyjątkowe ?

„W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się nauczyła. ?Moja tajska kuchnia? to 90 przepisów na szybkie, efektowne i niesamowicie smaczne dania. Towarzyszą im opisy produktów i porady, gdzie można je kupić i czym zastąpić. Ugotuj pyszne zielone curry z kurczakiem i bakłażanem tajskim, zasmakuj orientalnej kuchni, poznaj historię białej Tajki i wraz z nią naucz się przyrządzać potrawy z dużą dawką chilii i szczyptą humoru”

Cytat pochodzi ze strony księgarni internetowej bonito.pl.

One-More-Thai_w-mojej-tajskiej-kuchni

 
Close